Bakınız >>> SEFERİHİSAR
http://www.seyirrehberi.com/tatil-yerleri.aspx?tatil-yeri=seferihisar&sayfa=gezilecekyerler
Ürkmez
Ürkmez, Seferihisar-Kuşadası yolu üzerinde, Seferihisar ilçe merkezine yaklaşık 25 km uzaklıkta, yılın yarısında denize girme imkanı sunan iklimiyle Ürkmez, masmavi denizi ve İpekkum gibi plajlarıyla Ege kıyılarında denize girebileceğiniz en güzel yerlerden biri.
Ürkmez 127 yıl önce şu anki yerleşim bölgesinin kuzeyindeki dağ eteğine kurulmuş. Ancak zamanla turizm ve narenciye bahçelerinin gelişmesi nedeniyle Çeşme – Kuşadası yolunun her iki tarafına yayılmış.
İonia bölgesinin 12 İyon kentinden birisi olan antik kent Lebedos, Seferihisar ile Selçuk arasındaki kıyıda Ürkmez Köyü'nün (Kısık Köyü) yanı başındaki küçük bir tepenin üzerinde.Kentin ilk kuruluş yıllarına ait bilgiler bulunmuyor. Tarihinde Teos'tan kovulup Efes'e yerleşen ama oradan da kovulunca bu bölgeye gelen Diyonysos Artisleri şerefine her sene şenlikler düzenlenen Lebedos, günümüzde gün ışığına çıkarılmayı bekliyor. Antik kentin ortaya çıkarılması için henüz ciddi bir çalışma yapılmamış.

(- -Dionysus şarap tanrısıdır. Şarabın sadece sarhoş ediciliğini değil, sosyal ve faydalı etkilerini de temsil eder. Medeniyetin destekçisi ve barış aşığıdır.
On iki Olympos tanrısından biri olan Dionysos, Zeus ile Semele'nin oğludur. Çal yöresinde yaşamıştır. Helen pantheonuna aykırı dusen bir tanrıdır. Bütün efsaneleri bir tek motif üstüne kuruludur ; tepki ve direnç...Sembolü olan asma ağacı gibi ölüp yeniden doğar, haz ve acı arasında iki uçta gider gelir. Bu yüzden psikiyatride manik depresif duygu durumunu temsil eder.
Dionysos kültünün, hıristiyanlık dinini doğrudan etkilediği iddia edilmektedir.
Dionysos bağ bozumu tanrısı olarak da bilinir. Onun adına düzenlenen bağ bozumu şenliklerinde tiyatronun temeli atılmış. Bu şenliklerde bir koro bulunmaktaymış; daha sonra koronun önüne bir oyuncu, daha sonraları da ikinci bir oyuncu geçmiş, böylece tiyatronun temelleri atılmış. -- )
Karakoç Kaplıcaları Ürkmez’e yaklaşık 5 km uzaklıkta bir şifalı su kaynağı. Banyo olarak kullanıldığında romatizma, deri hastalıkları ve raşitizme, içme olarak kullanıldığında ise mide ve bağırsak bozukluklarına iyi geldiği ifade ediliyor.
Ürkmez ; ormanlarla iç içe, etrafı tepelerle ve denizle çevrili, manzara güzellikleri son derece zengin bir yöre. Özellikle Ürkmez Barajı; kuzeyindeki dere boyunca ulaşılabilen çam alanı ve yol üstündeki Kalabak Kayasına yapabileceğiniz doğa yürüyüşünde görebileceğiniz görkemli güzelliklerden.
Seferihisar Belediyesi tarafından her çarşamba Lebedos Parkında üretici pazarı düzenleniyor. Ürkmezliler tarafından üretilen ürünleri bu pazarda bulabilirsiniz.
Türkiye’nin en geniş ve temiz kumsallarından birine sahip. 6 km uzunluğunda kumsalı var. Kumsal boyunca çeşitli isimler altında çok sayıda plajlar sıralanıyor.Bunların içinde en rağbet göreni İpekkum.
Ürkmez'in kış aylarındaki nüfusu 5 bin civarında iken yaz aylarında 100 binlere ulaşıyor. Ilıman bir iklime sahip olan bölgede 6-9 ay denize girmek mümkün. Ürkmez doğa yapısı ve bitki örtüsü ile doğa yürüyüşleri için de ideal.Ürkmez sahillerinde her türlü deniz sporunu yapmak mümkün. İsterseniz deniz motoruyla gezebilir, tüplü dalış yaparak denizin dibini seyredebilir, isterseniz teknelerle günü birlik turlara katılabilir, yatlarla mavi turlara çıkabilirsiniz.

İpekkum plajı
Ürkmez de bulunan İpekkum plajı, harika denizi ve adına yakışan kumsalıyla bölgenin gözdesi. Genelde hafta sonları İzmir ve çevresinin akınına uğrar. İpekkum’un denizi derin değil ve deniz tabanı tamamen kum.Tatilcilerin konaklayabilmesi için çeşitli mekanlar bulunuyor.

Sağlık Ocağı Plajı

Ürkmez'in kırsal ve kültürel turizm kapsamında, turizmin hizmetine sunabileceği kendine özgü güçlü zenginlikleri var. Kıyı ve deniz dışında, diğer doğal kaynaklar ile tarihsel ve kültürel özellikleri henüz turistik kimlik kazanarak bir çekicilik oluşturmamış. Ürkmez'in turizmde en önemli şanslarından biri termal suları. Bölge antik zamanda kaplıcaları ile şifa kaynağı olmuş. Günümüzde Yöre halkı kültürlerini tanıtmak ve geleceğe taşımak için çeşitli faaliyetlerde bulunuyorlar. Zengin kültür mozaiğinin bir parçası olan halkoyunları yaşatılmaya devam ediyor. El sanatlarının geliştirilmesi ve tanıtımı için kurslar düzenlenip sergiler açılıyor.
Ürkmez’in milli yemeği Keşkek’dir. Dövülmüş buğday, tavuk eti ve tereyağı ile yapılıyor. Düğünlerde, özel günlerde ve kutlamalarda sofranın baş yemeğidir.
Son yıllarda yapılan hizmetler ve projelerle Ürkmez, bir Avrupa beldesi olma yolunda.
Doğasıyla deniziyle, havasıyla, suyuyla keşfedilmeyi bekleyen Ürkmez halkı da turisti evinde konuk edebilecek derecede konuksever.
Bakınız >>> SEFERİHİSAR
http://www.seyirrehberi.com/tatil-yerleri.aspx?tatil-yeri=seferihisar&sayfa=gezilecekyerler
